Geboren: 20 mei 1845, Koblenz
Overleden: 1904 of januari 1905, Liège
Biografie
Haseneier was vanaf 1874 leraar klarinet aan het Conservatoire royal in Liège als opvolger van J.P. Massart. Hij gaf ook les in Verviers aan de École de musique de Verviers.
Vanaf de oprichting op 29 januari 1876 tot opheffing in 1883 was hij dirigent van het orkest van de “Maastrichtsche Muziekvereeniging”. Hij was ook dirigent van het muziekkorps van de ‘chaisseurs-éclaireurs’. Hij had daarvoor zijn bekwaamheid bewezen als dirigent van een orkest te Amsterdam.
Op 19 februari 1876 gaf de Maastrichtsche Muziekvereeniging een openbaar concert in de Concertzaal aan de Kleine Gracht. Haseneier speelde hierbij mee in het Septet van Beethoven en als solist in een eigen Concert voor klarinet (met pianobegeleiding). De musici in het Septet van Beethoven waren Magis, Stille, Hollman, Massaux, Haseneier, Gérôme en Bossy. Op 6 december 1876 concerteerde de MMV afd. symfonie met de ‘Fest-ouverture’ van Haseneier. Op 2 februari 1879 voerde de MMV afd. symfonie de Pilgerfahrt, ouverture pour orchestre van Haseneier uit o.l.v. de componist. Op 9 april 1888 gaf Haseneier als klarinettist met François Duyzings (piano) en Alfred Massau (cello) een uitvoering van Lekeu’s Trio pour piano, clarinette et violoncelle en si b majeur op. 29 [1887] tijdens de 4e soirée van de Société de Musique de chambre de Verviers in de lokaliteiten van de Société royale l’Emulation de Verviers.
Onbekend is of Haseneier in Maastricht gewoond heeft. De verwantschap van Georges Haseneier met de familie Haseneier, die in Koblenz werkzaam was als bouwers van blaasinstrumenten, is niet helemaal duidelijk maar zal er ongetwijfeld zijn.
Werken
- 1re Fantaisie pour Clarinette avec accompagnement de Piano ou d’Orchestre
- IIe Fantaisie (sur la dernière pensée de Weber) pour Clarinette avec accompagnement de Piano ou d’Orchestre
- IIIe Fantaisie pour Clarinette avec accompagnement de Piano ou d’Orchestre
- IVe Fantaisie pour Clarinette (Souvenir d’Amerique) avec accompagnement de Piano ou d’Orchestre
- Ve Fantaisie pour Clarinette avec accompagnement de Piano ou d’Orchestre
- Le Secret. Sixième Fantaisie Caprice [in C] pour Clarinette avec accompagnement de Piano ou d’Orchestre, de Quatuor ou de musique militaire. Exemplaar gedrukte klarinetstem in privécollectie Maastricht. Met portret van de componist.
- Septième Fantaisie (Orientale) [in A] pour Clarinette avec accompagnement de Piano ou d’Orchestre. Exemplaar in privécollectie Maastricht. Bevat oeuvrelijst van Haseneier.
- VIIIe Fantaisie (sur la Brabançonne) pour Clarinette avec accompagnement de Piano ou d’Orchestre
- VIIIIe Fantaisie pour Clarinette avec accompagnement de Piano ou d’Orchestre
- Fantaisie [in Bes] pour Clarinette [et Orchestre]. Afschrift klavieruittreksel, soloklarinetstem en orkeststemmen in privécollectie Maastricht.
- Fantaisie variée pour clarinette. Exemplaar: Roermond Gemeente archief, archief Koninklijke Harmonie Roermond.
- Andante élégiaque et Rondo [in As] pour Clarinette. Avec accompagnement de Piano ; avec accompagnement de Quatuor ; avec accompagnement de Orchestre. Gedrukte versie klavieruittreksel met soloklarinetstem gedateerd 24/11/1912 en orkeststemmen in manuscript in privécollectie Maastricht. zonder plaats, zonder uitgever, zonder datum
- Capricietto pour Clarinette avec accompagnement de Piano ou d’Orchestre
- Gavotte de Concert avec accompagnement de Piano ou d’Orchestre
- Barcarolle avec accompagnement de Piano ou d’Orchestre
- 1re Serie d’Etudes pour Clarinette
- IIe Serie d’Etudes pour Clarinette
- IIIe Serie d’Etudes pour Clarinette
- VI Etudes caracteristique pour Clarinette
- Souvenir d’Arnhem. Conversation musicale pour Flute et Clarinette ou II Clarinettes ou Hautbois et Clarinette avec Piano.
- Concerto pour clarinette [et orchestre][bron: uitvoering 19 februari 1876 door Haseneier in Maastricht (met pianobegeleiding)]
- Fest-ouverture [bron: uitvoering 6 december 1876 door Maastrichtse Muziekvereniging afd. symfonie]
- Pilgerfahrt, ouverture pour orchestre [bron: uitvoering 2 februari 1879 door Maastrichtse Muziekvereniging afd. symfonie o.l.v. Haseneier]
- Sérénade, fantaisie [voor orkest]
- Intermezzo [voor orkest en soloklarinet] (le solo par l’auteur)
2e suite d’orchestre [bron: uitvoering tijdens Exposition Universelle et Internationale, Liège 1905] - On dirait du veau. Polka. Exemplaar: Liège, Bibliothèque du Conservatoire
Literatuur
Quaedvlieg: Maastrichts Muziekleven in de 19e eeuw 1979 p.46, 47, 49
Van Dijk: Panorama 1991 p. 51
Verdebout: Guillaume Lekeu Correspondance 1993 p. 168